Kalknagel
Kalknagel behandelen
De rand van je nagel wordt dik, brokkelig en kan los gaan laten. In sommige gevallen kan zelfs de gehele nagel loslaten. Daarnaast verkleurt je teennagel zichtbaar. Deze verkleuring kan witgeel zijn, maar ook groen of bruin. Kalknagels vindt je meestal op de voet, maar soms springt de schimmel over naar de nagels van de handen. Je kan dan wat vervelling en blaasjes op de huid krijgen. Dit ontstaat door een overgevoeligheid voor de kalknagel zelf. Meestal is de nagel van je dikke teen de eerste nagel die geïnfecteerd raakt. De nagel kan in sommige gevallen geheel loslaten, maar groeit in de loop van de tijd weer terug.
Dit is afhankelijk van de ernst van een kalknagel. Meestal is een kalknagel verder niet ernstig, maar vooral cosmetisch gezien storend. In dat geval is een behandeling met een nagellak zoals de beschikbare nagellak van Daktarin voldoende. Is de kalknagel echter ernstig en veroorzaakt deze veel klachten, dan is het raadzaam om met je huisarts te overleggen. Deze kan je dan een oraal te nemen schimmeldodend medicijn aanraden, zoals een middel met terbinafine of met itraconazol. In het laatste geval is er bijvoorbeeld Trisporal beschikbaar. Deze middelen worden ook geadviseerd bij een regelmatig terugkerende kalknagel.
Bij meer hardnekkige of regelmatig terugkerende kalknagels wordt soms terbinafine voorgeschreven. Dit kan het beste oraal ingenomen worden. Hiervoor wordt een langdurige kuur voorgeschreven die vaak een half jaar in beslag kan nemen. In sommige gevallen kan ook het middel itraconazol voorgeschreven worden, welke verkrijgbaar is onder de merknaam Trisporal. Welke geschikt is voor jou, is afhankelijk van je gevoeligheid voor de werkzame bestanddelen. Vaak is je apotheker hiervan op de hoogte bij eerder gebruik.
In de basis kun je rekening houden met onderstaande adviezen:
- zorg na douchen dat uw voeten schoon en droog zijn
- laat uw voeten ademen door het dragen van goed schoeisel
- houd je nagels kort
- loop niet op blote voeten in zwembaden of andere gedeelde gebieden
- behandel de nagel zo snel mogelijk om verspreiden naar andere nagels te voorkomen
- deel geen sokken met anderen
In ernstige gevallen kun je uitwijken naar het ziekenhuis. De behandeling kan uit verschillende methoden bestaan:
Lasertherapie: Laserbehandelingen kunnen worden gebruikt om de schimmel direct onder de nagel aan te pakken. De warmte van de laser is bedoeld om de schimmelcellen te vernietigen zonder omliggend weefsel te beschadigen.
Nagelverwijdering: In zeer ernstige gevallen waarin de nagel ernstig beschadigd is of de infectie niet reageert op medicatie, kan een chirurgische verwijdering van de nagel nodig zijn. Dit biedt de kans aan een nieuwe, gezonde nagel om te groeien.
Elke behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze hangt vaak af van de ernst van de infectie en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van kalknagels tijd kan vergen en dat de infectie soms terug kan komen. Daarom is het belangrijk om nauw samen te werken met een medisch professional voor de beste resultaten.