Voetschimmel

Voetschimmel is een infectie van een huidschimmel die zich meestal manifesteert tussen de tenen. Voetschimmel komt relatief veel voor en kan zeer hardnekkig zijn. Meestal zijn er weinig tot geen klachten en heb je niet door dat je een schimmelinfectie hebt. Misschien is het je opgevallen dat je huid wat schilferiger dan normaal is en soms kan het ook zijn dat je voeten minder fris ruiken dan je gewend bent. Ben je iemand die regelmatig op blote voeten loopt in gemeenschappelijke ruimtes van bijvoorbeeld de sportschool of het zwembad, dan heb je een grote kans dat je misschien al een voetschimmel opgelopen hebt.

Veelgestelde vragen

Ieder mens heeft schimmels op de huid, op het haar en op de nagels. Als je huid beschadigd is of geïrriteerd, kunnen deze schimmels een infectie van de huid veroorzaken. Dit kan onder andere komen omdat je te nauwe schoenen draagt die niet ademen of omdat je veel in een vochtige omgeving bent. Ook een extreme vorm van hygiëne kan voetschimmel veroorzaken doordat de zuurgraad van de huid verstoord wordt. Verder is het lopen op blote voeten of het dragen van andermans schoenen een risicofactor. Hierdoor kan je schimmels oplopen die je lichaam niet herkent en waar je immuunsysteem geen verdediging tegen heeft. Want ook een verlaagd immuunsysteem verhoogt het risico op een schimmelinfectie.
Bij voetschimmel treden verschillende symptomen op. Soms heb je al een langere tijd ongemerkt voetschimmel. Voetschimmel kan zich onder andere manifesteren in kloofjes en schilfers tussen je tenen, overmatig zwetende voeten of een jeukend en branderig gevoel tussen je tenen. Ook kunnen er blaasjes ontstaan die openbreken en waarbij dan helder vocht loskomt. De huid kan ook wit worden en zacht aanvoelen, alsof de huidlagen aan het verweken zijn. Soms kan er zelfs pijn ontstaan bij een ernstige infectie.
Voetschimmel is zeer hardnekkig en keert vaak na behandeling terug. Je kan opnieuw geïnfecteerd worden of de schimmel heeft in je lichaam sporen achtergelaten die onder de juiste omstandigheden zich weer omzetten naar een groeiende schimmel. Het is belangrijk om je voeten goed te verzorgen. Was ze elke dag met een zeep die de zuurgraad van je huid niet aantast. Droog ze na het wassen grondig af, vooral tussen de tenen. Zorg dat je goed ventilerende schoenen draagt en draag elke dag schone sokken. Loop binnenshuis zoveel mogelijk op blote voeten of op sokken. En gebruik in de gemeenschappelijke ruimtes bij de sportschool of het zwembad slippers.
Het is zeer zeker aan te raden om voetschimmel te behandelen. De aandoening lijkt misschien in eerste instantie onschuldig, maar kan voor veel ongemak zorgen. Daarnaast kan de schimmel overspringen naar andere lichaamsdelen. In sommige gevallen is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld als behandeling met een antischimmelmiddel niet aanslaat, er ontstekingen ontstaan, de schimmel zich vanuit de tenen naar de rest van de voet verspreidt of als je diabetes hebt. Ook bij een open wond op het been wordt aangeraden om naar de huisarts te gaan. Blijf dus zeer zeker niet doorlopen met voetschimmel.

Bij oppervlakkige infecties wordt over het algemeen een antischimmelmiddel voorgeschreven dat direct op de huid wordt aangebracht. Deze plaatselijke behandeling heeft vooral effect bij een lichte, beginnende infectie. Heb je een zeer ernstige vorm van voetschimmel of een voetschimmel die met enige regelmaat terugkeert, dan is het aan te raden om met je huisarts te overleggen. Het is in dat geval misschien beter om een middel als Trisporal te nemen, welke oraal genomen wordt en de schimmel van binnenuit bestrijdt. Trisporal bevat als werkzaam bestanddeel itraconazol.

Indien je excessief last hebt van eeltvorming, is het raadzaam om de eelt te behandelen voordat je met crèmes begint. De eelt kan er voor zorgen dat je niet tot de bron van de schimmel komt. 

Een effectief middel is Lamisil, waarin het werkzame bestanddeel terbinafine zit. Lamisil is verkrijgbaar als verschillende soorten crème met wisselende gebruiksperiodes. Vind je het vervelend om elke dag meerdere malen te moeten smeren, dan is Lamisil Once een goede optie. Bij deze zalf smeer je eenmalig beide voeten in. De zalf vormt een laag over de huid heen welke binnen een periode van een paar weken je voetschimmel behandelt. Ook is er een zalf van Lamisil verkrijgbaar met een gebruiksperiode van een week. Lamisil is daarmee een uitstekende zalf als je wel van je schimmel af wilt, maar niet continu er aan wilt denken.

Een ander merk is Daktarin. Daktarin heeft onder andere een zalf, een strooipoeder en een nagellak welke kalknagels bestrijdt. Een voordeel van het strooipoeder is dat je zowel je voet als je schoenen en sokken kunt behandelen. Hierdoor verlaag je het risico op herhaling van de schimmelinfectie. Daarmee is Daktarin een goede keuze als je herhaaldelijk lichtere schimmelinfecties hebt gehad. Het gebruik van het strooipoeder dient echter wel over een langere periode te gebeuren. Daarnaast heeft Daktarin een zalf, welke je twee tot zes weken dient te gebruiken. Daktarin bevat het werkzame bestanddeel miconazol.

Medicatie tegen voetschimmel